In deze blog richten we ons op een essentieel aspect van klantenservice: empathie. Ongeacht je rol binnen een organisatie, of het nu als bedrijfseigenaar, klantenservicemedewerker of professional is, het tonen van empathie is een vaardigheid die de klantenservice naar een hoger niveau kan tillen. In deze blog geven we 5 tips voor meer empathie in je klantenservice, zodat je klanten tevreden ophangen.

 1. Luister actief
  Empathie begint met actief luisteren naar je klanten. Neem de tijd om aandachtig te luisteren naar wat ze te zeggen hebben. Onderbreek hen niet en laat ze hun verhaal vertellen. Door actief te luisteren, laat je zien dat je de klant serieus neemt en geeft je hen de ruimte om hun zorgen en behoeften te uiten. Het helpt je ook om een beter begrip te krijgen van hun situatie en maakt het gemakkelijker om passende oplossingen te bieden.
 2. Wees respectvol en geduldig
  Empathie vereist respect en geduld. Behandel je klanten altijd met respect, ongeacht de situatie. Zelfs als een klant gefrustreerd is, blijf kalm en professioneel. Laat de klant weten dat je begrip hebt voor hun frustratie en dat je er bent om te helpen. Wees geduldig en geef de klant de tijd die ze nodig hebben om hun zorgen te uiten. Neem de tijd om hun vragen te beantwoorden en eventuele zorgen weg te nemen.
 3. Pas je taalgebruik aan
  Het gebruik van duidelijke en begrijpelijke taal is essentieel om empathie over te brengen. Stem je taalgebruik af op het niveau van de klant en vermijd vakjargon of technische termen, tenzij de klant hier vertrouwd mee is. Geef heldere instructies en uitleg, zodat de klant precies begrijpt wat er gaande is en welke stappen er worden ondernomen. Dit voorkomt verdere verwarring en vergroot het gevoel van begrip van de klant.
 4. Toon begrip en medeleven
  Een van de belangrijkste aspecten van empathie is het tonen van begrip en medeleven. Probeer de situatie vanuit het perspectief van de klant te bekijken en erken hun zorgen en emoties. Laat merken dat je begrijpt wat ze doormaken door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik begrijp dat dit een lastige situatie voor u is en ik wil u graag helpen.” Dit toont aan dat je de klant serieus neemt en bereid bent om hen te ondersteunen.
 5. Bied proactieve oplossingen
  Empathie gaat verder dan alleen begrip tonen; het gaat ook om het bieden van oplossingen. Zodra je de zorgen van de klant begrijpt, neem dan proactieve stappen om het probleem aan te pakken. Communiceer duidelijk met de klant over de stappen die je gaat nemen en geef hen regelmatig updates over de voortgang. Toon initiatief en neem verantwoordelijkheid om het probleem op te lossen. Dit laat zien dat je oprecht geeft om de situatie van de klant en bereid bent om extra inspanningen te leveren om hen tevreden te stellen.

  Ben jij super empathisch en wil je graag bij Callsolution werken? Bekijk onze vacatures dan hier: https://jobninobv.recruitee.com/