3 belangrijke eigenschappen voor een goede sales adviseur

 

Sales genereren is niet altijd gemakkelijk. Of het nu gaat om het verkopen van producten, diensten of ideeën, een goede sales adviseur moet beschikken over een aantal belangrijke eigenschappen en een specifieke mindset hebben om succesvol te zijn. In deze blog bespreken we 3 eigenschappen die belangrijk zijn om te hebben.

1.Empathie

Een goede sales adviseur moet empathisch zijn. Dit betekent dat hij of zij zich in de schoenen van de klant kan verplaatsen en begrijpt wat de klant nodig heeft. Als je begrijpt wat de klant wil, dan kun je gerichter advies geven en de juiste producten of diensten aanbieden. En dat is precies wat je wilt bereiken, toch?

Empathie begint bij goed luisteren naar de klant. Stel open vragen om te begrijpen wat de klant wil en waar zijn of haar behoeften liggen. Luister goed naar de antwoorden van de klant, zodat je een beeld krijgt van wat de klant wil. Als je begrijpt wat de klant wil, kun je je inleven in de klant en begrijpen waarom hij of zij een bepaalde aankoop wil doen.

Maar empathie is meer dan alleen luisteren. Je moet ook laten zien dat je begrijpt wat de klant wil. Herhaal wat de klant belangrijk vindt en laat zien dat je dezelfde emoties hebt als de klant. Dit helpt om vertrouwen op te bouwen tussen jou en de klant. En vertrouwen is essentieel om de klant te overtuigen om een aankoop te doen.

En vergeet niet, empathie is niet alleen belangrijk voor de verkoop. Een goede sales adviseur blijft contact houden met de klant om te zorgen dat de klant tevreden blijft. Toon begrip voor eventuele problemen en doe er alles aan om deze op te lossen. Zo blijft de klant tevreden en zal hij of zij in de toekomst eerder geneigd zijn om weer bij jou terug te komen.

2. Doorzettingsvermogen

Daarnaast moet je flink wat doorzettingsvermogen hebben. Verkopen kan soms lastig zijn en er zijn momenten waarop het lijkt alsof je niet vooruitkomt. Maar een goede sales adviseur geeft niet zomaar op. Hij of zij blijft volhouden en gaat door, zelfs als het even tegenzit.

Jij gaat juist door en zoekt naar manieren om de klant alsnog te overtuigen, zonder dat het vervelend wordt natuurlijk. Dit vergt creativiteit en doorzettingsvermogen, want het kan soms lastig zijn om precies de juiste dingen te zeggen om iemand te overtuigen.

Daarnaast laat een goede sales adviseur laat zich niet ontmoedigen door een tijdelijke tegenslag. In plaats daarvan zoekt hij of zij naar manieren om het beter te doen. Als een bepaalde aanpak niet werkt, dan probeer je iets anders. Een sales adviseur met doorzettingsvermogen ziet uitdagingen als kansen om te groeien en te leren.

Maar doorzettingsvermogen betekent ook vooral dat je bereid bent om hard te werken. Dat is zeker iets wat onze eigen sales adviseurs goed kunnen!

3. Een positieve mindset

Een positieve mindset houdt in dat je een optimistische kijk hebt op het leven en/of je werk. In plaats van je te concentreren op de negatieve aspecten van een situatie, zien mensen met een positieve mindset de kansen en mogelijkheden die er zijn. Dit zorgt voor een energieke en gemotiveerde houding, die kan helpen bij het overtuigen van klanten en het behalen van verkoopsucces.

Een positieve mindset is niet alleen belangrijk voor jou als sales adviseur, maar ook voor de klant. Klanten voelen meestal snel aan welke energie jij uitstraalt. Als je als sales adviseur een positieve mindset heeft, kan dit ervoor zorgen dat de klant zich ook positief voelt over de aankoop én jullie relatie.

Een positieve mindset zorgt daarnaast ook voor veerkracht bij tegenslagen. In de sales krijg je natuurlijk vaak te maken met teleurstellingen, zoals een klant die niet geïnteresseerd is in het product of een slechte verkoopdag. Een sales adviseur met een positieve mindset zal deze tegenslagen niet als persoonlijk falen zien, maar als een kans om te leren en te groeien. Ze blijven gemotiveerd en zoeken naar manieren om zichzelf te verbeteren.

Maar hoe krijg je nu een positieve mindset? Oefenen, oefenen, oefenen! Mensen met een positieve mindset reflecteren regelmatig op zichzelf en omringen zich met positieve en gemotiveerde mensen, of lezen veel inspirerende boeken of podcasts.

Kortom, een positieve mindset is belangrijk voor een sales adviseur om succes te hebben. Het kan helpen bij je motivatie, het creëren van een positieve ervaring voor de klant, het verhogen van de veerkracht bij tegenslagen, en het verbeteren van de verkoopprestaties. Door de juiste instelling te hebben, kun je je vaardigheden en potentieel maximaliseren.

 

 

Benieuwd naar manieren waarop onze eigen sales adviseurs jou kunnen helpen? Neem gerust eens contact op om eens te sparen.

Wil je sales adviseur bij ons worden? Check dan onze vacatures!